5 fakta om QR-koder!

Du har säkert sett den där svart-vita rutan som ser ut som en labyrint och undrat vad den är för något och hur den egentligen fungerar? Rutan kallas QR-kod och nu ska du få veta mer om denna imponerande men enkla uppfinning. 

1. Mer än en streckkod

QR är en förkortning av engelskans ’Quick Response.’ QR-koden uppfanns under 1990-talet men fick sitt uppsving i världen under 2010-talet. QR-koden är en tvådimensionell streckkod som kan hålla mer information än en vanlig streckkod. Varje kod är unik och ger en snabbkoppling till mer information.

2. Smidigt sätt att ge mer info  

En QR-kod kan användas för marknadsföring eller information. Du kan till exempel välja att visa instruktioner, ett kontaktnummer eller öppettider. Du kan länka till din webbplats, en adress på en karta, ett digitalt visitkort, en Gilla-knapp på Facebook, en app, en PDF, instruktionsvideor på YouTube eller annan kompletterande information (QR-koden kan innehålla cirka 4000 tecken). Du kan även länka QR-koden till Swish för att underlätta betalningar från dina kunder. 

Vanligast är att QR-koden innehåller en webbadress.

3. QR-läsare i mobilen

Alla moderna mobiler har en inbyggd QR-läsare i kameran. På så sätt kan man enkelt skanna en QR-kod med mobilen. Öppna kameran och rikta mobilen så att QR-koden visas på skärmen. Mobilen identifierar nu QR-koden och visar en notis som du trycker på för att öppna länken som är kopplad till koden. Man kan även ladda ned en app och skanna QR-koder via appen. 

4. Passar överallt

En skylt eller ett klistermärke med en QR-kod kan fästas på till exempel maskiner, elcentraler, solcellsanläggningar eller i hissar. Då kan den som ser koden skanna den och snabbt komma till tillverkarens webbplats, till ett larmnummer, få spårbarhet om produktens ursprung, info om installationen eller mer instruktioner om vad man ska göra. QR-koden kan även rymma info om service-intervall, styrsystem, vem ringer jag ifall det är problem och så vidare. Detta underlättar kommunikationen då mindre mängd text behöver skrivas ut på produkten i och med att infon istället ges via QR-koden. 

5. QR-kod på olika material

Hos oss kan du beställa skyltar och märkning med QR-koder på nästan alla material. Även på rostfritt stål! Tänk på att kodens färgkontrast är mycket viktig för läsbarheten med en skanner. I vårt beställningsverktyg är det möjligt att välja att lägga till en vit QR-kod. Det är dock inget vi rekommenderar trots att kontrasten kan se bra ut så finns det skannrar som har problem med vita koder ändå. För optimalt resultat, välj en vit platta med en svart QR-kod.

Skanna koden och beställ dina skyltar här!

Beställ skyltar och klistermärken med QR-kod

I vårt beställningsverktyg kan du enkelt skapa skyltar och klistermärken med QR-kod. Du behöver ha informationen som koden ska bestå av färdig när du börjar beställa. Vi har ingen ”generator” eller likande för koder utan fungerar egentligen på samma sätt som en skrivare.

1. Börja med att öppna ett nytt projekt i SignStudio Advanced. Under ’Material’ väljer du det material du vill ha. QR-koder kan graveras eller tryckas på alla material förutom präglade kabelmärken.

2. Skapa skylten enligt de specifikationer du vill ha. När du är redo att lägga till en QR-kod klickar du på knappen ovanför skylten.

3. När QR-koden är vald kan du skriva in rätt text eller siffror i textrutan under skylten. 

Tips! Du kan även importera en Excel-fil för att enkelt lägga till en stor mängd QR-koder och snabbt skapa många skyltar med unika QR-koder.

Tänk på att! För optimalt resultat, välj en vit platta med en svart QR-kod. (Välj aldrig en vit QR-kod.) Gör inte din QR-kod mindre än 14 x 14 millimeter för att säkerställa att koden förblir läsbar.

Se gärna fler exempel på skyltar med koder på vår hemsida.
Kontakta oss gärna om du behöver hjälp eller har frågor!

Lämna en kommentar

Skyltar och märkning till tekniska installationer

Med över 20 års erfarenhet och över 30 000 nöjda användare kan du lita på oss när det kommer till skyltar och teknisk märkning. Beställ enkelt online och få dina skyltar dagen efter.
Vi har ett stort sortiment av olika material som graverade skyltar och kabelmärkning i plast och metall. Som kund hos oss har du alltid tillgång till fullständig orderhistorik. Kontakta oss idag för att lära dig mer om våra produkter och tjänster!

    Hitta våra produkter här

    Hitta oss på instagram

    Kategorier

    Blogg på WordPress.com.