Livsmedelsgodkända skyltar: så väljer du rätt material!

Vad har skyltar och mat gemensamt? Inte så värst mycket, om vi ska vara helt ärliga. Men ändå är det superviktigt att du har kunskap om, och tillgång till, livsmedelsgodkända skyltar. Dina materialval blir nämligen mer och mer avgörande i takt med samhällets ökande krav på matsäkerhet.

Denna artikel ger dig en översikt över vad livsmedelsgodkända material är, deras betydelse i livsmedelsindustrin, olika användningsområden, samt tips på vilka specifika produkter vi rekommenderar. Låt oss ta reda på varför alla experter ser över sina materialval – häng med!

Vad innebär livsmedelsgodkänt material (och varför är de så viktiga)?

Livsmedelsgodkänt material är materialtyper som är säkra att använda i miljöer där de kommer i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel. Ett vanligt begrepp för dessa är FCM (Food Contact Materials) och kan täcka allt från förpackningsmaterial till… ja, du gissade rätt, skyltar! När det kommer till skyltar är det oftast indirekt kontakt det handlar om, vilket lyckligtvis minskar risken att skadliga ämnen överförs.

Ett omfattande krav är att materialen inte får avge skadliga beståndsdelar som kan förorena livsmedlen, åtminstone under vanlig och förutsebar användning. Men det är mer än en fråga om hälsa; att följa reglerna är en lagstadgad plikt som regleras av Livsmedelsverket och internationella hälsobestämmelser. Icke-godkända material kan leda till allvarliga risker för konsumenter och därmed även juridiska konsekvenser för företag.

När kommer skyltar i kontakt med livsmedel?

Skyltar kan komma i indirekt kontakt med livsmedel på flera olika sätt, särskilt i miljöer där mat hanteras och förädlas. Deras syften är oftast att märka och identifiera ingredienser, produkter och priser. Nedan listar vi några typiska exempel på var de kan placeras:

  • Förädlings- och produktionsanläggningar
  • Kök och restauranger
  • Förvaring och kylskåp
  • Butiker och matmarknader
  • Inuti transportfordon

Exempel på livsmedelsgodkända material

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett av de mest populära materialen för livsmedelsgodkända skyltar, framförallt på grund av följande egenskaper:

  • Korrosionstålighet: rostfritt stål är exceptionellt hållbart och motstår även korrosion. På så sätt bibehåller det sina ursprungliga egenskaper, även i de tuffa och fuktiga miljöer som ofta förekommer inom livsmedelsindustrin.
  • Icke-porös: den icke-porösa ytan på rostfritt stål hindrar bakterier från att enkelt växa i sprickor och hålrum. Ytan gör även rengöring och desinficering betydligt enklare, eftersom smuts och bakterier lätt torkas bort utan att fastna.
  • Icke-reaktivt: rostfritt stål är icke-reaktivt mot både sura och basiska livsmedel, vilket innebär att det inte sker någon kemisk reaktion mellan stålet och maten. I och med det försvinner risken att skadliga ämnen läcker ut.

Plast i APET/AXPET

Många plaster möter inte kraven för livsmedelsanvändning, men APET och AXPET sticker ut som undantag. Deras popularitet kan förklaras av flera viktiga faktorer, såsom:

  • Kemisk resistens: APET och AXPET är kemiskt resistenta tack vare sin unika molekylära struktur. Detta innebär att de inte reagerar med livsmedel eller släpper ut skadliga kemikalier i maten.
  • Temperaturtålighet: till skillnad från många plaster tål de ett brett spektrum av temperaturer (från -40 till +60°C) utan att tappa sina ursprungliga egenskaper. Något som utökar deras användningsområden enormt.
  • Pris: generellt sett är plastmaterial som APET och AXPET billigare att producera, köpa och frakta än rostfritt stål. Det är alltså en mer överkomlig lösning för många.

Aluminium

Aluminium används flitigt inom livsmedelsindustrin, inte minst för tillverkning av burkar. Det är dock viktigt att alltid välja rätt sort av aluminium tillsammans med en skyddande beläggning. Utan dessa förutsättningar kan aluminium lätt reagera med sura livsmedel och potentiellt överföra skadliga ämnen. Med det sagt, några av fördelarna med materialet är:

  • Formbarhet: aluminium är lätt att forma och kan anpassas till en mängd olika storlekar och former. Dessutom behåller aluminium sin styrka efter omformning, vilket gör det möjligt att skapa lätta, men ändå hållfasta föremål.
  • Hållbarhet: korrekt behandlat aluminium motstår korrosion och andra yttre påfrestningar. Detta gör aluminiumskyltar till ett tufft och hållbart alternativt.
  • Hygien: dess släta och belagda ytor är lätta att rengöra och underhålla för att undvika bakterietillväxt och kontaminering.

Exempel på riskmaterial: var extra noggrann med dessa!

Det är också klokt att vara medveten om vilka material du bör se upp för, och varför. På så sätt kan du lättare undvika potentiella faror och göra mer informerade beslut. Här listar vi några typiska bovar:

  • Instabila material: instabila material kan lättare reagera kemiskt med livsmedel och “släppa loss” sina skadliga ämnen. Se därför till att du använder ett kemiskt stabilt alternativt som står emot förutsebara påfrestningar.
  • Lösningsmedel: plast kan innehålla lösningsmedel som används under tillverkningsprocessen. Om dessa lösningsmedel läcker ut i maten kan det bland annat leda till skador för det centrala nervsystemet.
  • Bisfenoler: många plasttyper består av bisfenoler (främst bisfenol A), bland annat för att öka hållfastheten. Tyvärr är de kända för att vara hormonstörande och skadliga för sköldkörteln.
  • Mjukgörare: plastmaterial kan innehålla mjukgörare för att öka flexibiliteten. Dessa kan vara skadliga eftersom de är hormonstörande och negativa för ens reproduktiva hälsa.
  • Färgämnen: om plasten är färgad med vissa färgämnen (som exempelvis anilin) finns det risk att materialet leder till cell- och DNA-skador, vilket är cancerframkallande hos människor.

Våra övriga produkter håller måttet – en översikt

Som tur är finns det inga skyltar i vårt sortiment som utgör en direkt fara i en livsmedelskontext, så du kan alltid känna dig trygg med våra produkter. Vi ska nu kasta ett öga på de material vi inte tidigare har nämnt och snabbt förklara varför de är så pålitliga:

  • ABS-plast: våra kabelmärken i ABS-plast har klassificerats som att ha “särskilt hög hållfasthet” för yttre ansträngning, bland annat från syror.
  • Graverad plast: de graverade plastskyltar vi säljer har toppbetyg i kategorierna Hälsa och Stabilitet. Dessutom innehåller de inte kemikalier som klassas som giftiga.
  • Klistermärken: våra klistermärken klarar av tuffa inom- och utomhusmiljöer och är resistenta mot de flesta typer av oljor och fetter, samt salter och svaga syror.
  • Kabelmärken: alla våra material för kabelmärken uppfyller standarden för livsmedelsbruk, men det finns ingen uppenbar anledning till att de skulle komma i kontakt med livsmedel.

Köp dina livmedelssäkra skyltar på SkyltDirect. Få sinnesro.

På SkyltDirect förstår vi vikten av livsmedelsgodkända skyltar. Vi erbjuder därför ett sortiment av bland annat rostfritt stål, plastmaterial av APET/AXPET och aluminium som uppfyller alla relevanta krav. Du kan vara säker på att våra produkter garanterar högsta möjliga kvalitetsstandard, vilket gör dem till det självklara valet för dina kunder.

→ Skyltar i rostfritt stål: köp här
→ Skyltar i APET/AXPET-plast: köp här
→ Skyltar i aluminium: köp här 

Besök vår online-shop för att kika igenom hela vårt utbud och säkerställ att dina kunder är utrustade rätt material. Ett himla bra sätt att få sinnesro, eller hur?

Lämna en kommentar

Skyltar och märkning till tekniska installationer

Med över 20 års erfarenhet och över 30 000 nöjda användare kan du lita på oss när det kommer till skyltar och teknisk märkning. Beställ enkelt online och få dina skyltar dagen efter.
Vi har ett stort sortiment av olika material som graverade skyltar och kabelmärkning i plast och metall. Som kund hos oss har du alltid tillgång till fullständig orderhistorik. Kontakta oss idag för att lära dig mer om våra produkter och tjänster!

    Hitta våra produkter här

    Hitta oss på instagram

    Kategorier

    Blogg på WordPress.com.